Könyvanalitika, személyes megfigyelések

Egyes emberek számára kiemelten fontos, hogy ha egy könyvet a kezébe vesz, legyen érdekes tartalma, de történethez illő szókincse is, mely elárulja a könyv tematikáját. Érdekes, mi? Miért is hozom szóba ezt a tényezőt?

 

Mint a világ összes embere, én sem szoktam különösebb hangsúlyt fektetni a szöveg mélyebb analizálásával, csak igyekszem a lehető leghitelesebben megélni a történetet (már ha van benne történet). Azonban mióta közelebbről is megismerkedtem egy könyvvel, mint mára már egy számomra igencsak létfontosságú tárggyal, rájöttem, hogy nem csak a sztori lehet izgalmas, hanem az önmagunkban észlelt gondolatmenetek s érzelmeink ritmikus változásai is.

 

 

 

Csak figyeljük meg gondolatainkat pl. egy fantasy és egy thriller könyv esetében. Érdekes, de fontos lejegyezni: az agyunk a legjobb TV készülék. Mindkét könyv esetében (ha szeretjük a fenti példákat) azonosak az első reakciók: a boldogság, hirtelen megnövekedett érdeklődés a téma iránt, függőség, stb. Lehetne magyarázni a biológiai okokat, de egy másik alkalom adtán majd bővebben jegyzetelek róla.

Ha viszont nem kedvelünk különböző témájú könyveket (más szóval csak egy kategórián belül vagyunk hajlandók olvasni), a fenti reakciók bár ugyanúgy megjelennek, nincs meg ugyanaz a "súly", amit két külön kategóriájú könyv esetén (amit ugyanúgy, vagy hasonló erősségben szeretünk) megfigyelhetünk: mivel "nem tartjuk kézbe illőnek azt a másikat".

 

Egy jó tanács első blogom végére: próbálj meg egy másik könyvet is a kezedbe venni, vagy akár egyet is, ha még nem tetted. Megéri. :)

 

Kommentek
  1. Én